sâmbătă, 28 octombrie 2017

Cinqueterre cu copiii

         Când zici Cinqueterre, gândul îți zboară automat la cele 5 sate mici cu case colorate cocoțate pe coclauri, la trasee de hiking şi la muult mers pe jos. E adevărat, cam asta faci în Cinqueterre.... mergi! Mergi să admiri fiecare sătuc şi străduță, cobori la apă sau urci până sus în deal să admiri priveliştea, dar mergi. Dintr-un sat în altul, cu trenul, feribotul sau pe jos, ideea e că mergi destul de mult. Şi probabil acesta este principalul factor care te-ar putea face să te gândeşti că nu e un loc unde să mergi cu copilul. Ei bine eu vă spun că nu e chiar aşa rău şi că te poţi descurca destul de bine şi cu prichindelul din dotare. Noi am fost ca de obicei cu Bondarul nostru care avea atunci 4 ani şi 8 luni. Nu o să vă mint, nu a fost uşor dar nici extraordinar de greu.
Bondarul calator in Riomaggiore

       Am vrut neapărat să mergem cu feribotul, în primul rând pentru a vedea satele şi dinspre apă şi în al doilea rând pentru că ne plac bărcile. Noi am luat ferry-ul La Spezia-Portovenere-Riomaggiore iar Bondarul era aşa de încântat încât ne întreba dacă o să întâlnim şi vapoare de pirați pe mare.

Pe feribotul La Spezia-Portovenere



Chiar nu vedem pirati?!
      Ştiam că mult mers pe jos va duce la mârâieli şi văicăreli, aşa că ne-am gândit să luăm trotineta cu noi, dar din cauză că aveam doar bagaj de mână la avion, nu aveam cum. În plus sunt destul de multe trepte de urcat/ coborât prin sate şi multă piatră cubică, ceea ce nu ar fi fost prea grozav. Dacă vârsta copilului mai permite, alegeți un sistem de purtare (ergonomic), nu căruciorul şi totul e mult mai uşor. Noi am depăşit demult faza aia, aşa că am cam cărat Bondarul destul de mult în brațe sau pe umeri.




       Locurile de joacă ne-au salvat de câteva ori, când era gata-gata să înceapă supărarea, tocmai ajungeam la câte unul, iar necazul şi mai ales oboseala dispăreau ca prin magie. În La Spezia, chiar peste drum de port este un parc frumos cu un loc de joacă de unde abia am luat Bondarul, care când a dat de tobogane şi leagăne a zis că nu mai vrea cu barca.

loc de joaca in La Spezia

     În Manarola nu se poate să ratezi punctul de belvedere Punta Bonfiglio de unde se vede extraordinar de frumos sătucul. Acolo este Nessun Dorma, un restaurant foarte căutat pentru că fiecare masă e cu vedere spre casele colorate din Manarola şi o idee mai sus de el, un loc de joacă. E locul perfect în care adulții îşi trag sufletul admirând frumusețea iar copiii îşi consumă energia (pe care acu' 10 minute jurau că nu o mai au) la locul de joacă.
  
Manarola- loc de joacă la Punta Bonfiglio


Manarola- restaurantul Nessun Dorma


     În Monterosso, pe lângă locul de joacă mic de pe faleză, am stat vreo oră pe plajă, cu picioarele în apă căutând pietre, după care ne-am pornit spre oraşul vechi unde ce să vezi,  ditamai locul de joacă cât jumate de piață.


Monterosso -loc de joacă  langa faleză

Monterosso- pe plaja


Monterosso- loc de joacă in orasul vechi

      Pe lângă locurile de joacă am avut noroc şi cu înghețata sau delicioasa focaccia. Hai să mai mergem un pic şi apoi luăm câte o felie de pizza să mai prindem puteri, sau azi n-am mâncat înghețată de cireşe, hai să mai mergem un pic şi sigur găsim! Şi uite-aşa, încet, că doar nu eram la curse, mai pe jos mai în căruță (adică mai la mama în brațe mai la tata pe umeri) până la urmă am reuşit să vedem ce ne-am propus, să ne simțim bine şi să avem nişte amintiri grozave din locuri frumoase.
O înghețata...

....doua....

.....trei....

si focaccia pe alese

    Am mai spus şi mai repet, nu vă fie frică să mergeți cu copiii în excursii! Trebuie doar să adaptați traseul la vârsta şi nevoile copilului şi totul va fi bine.

Un comentariu:

Maria spunea...

Un blog interesant ;) frumos