duminică, 20 noiembrie 2011

Toate drumurile duc la Roma 1


În sfârşit am avut noroc şi nu numai că am ajuns la Roma dar am ajuns şi înapoi acasă, fără întârzieri, fără greve, fără zboruri anulate. Unde mai pui că de vreo 3 zile Clujul e într-o ceaţă totală şi temperaturile stau liniştite pe la – 5 . La Roma am avut parte de vreme super frumoasă, soare şi vreo 10-12 grade generoase, o atmosferă numai bună de plimbat. Ceea ce am şi făcut, din nou am umblat de dimineaţa până seara să vedem cât mai multe în timpul scurt pe care îl aveam la dispoziţie, am stat şi la ceva cozi că deh, eram la Roma şi era plin de turişti, am mâncat pizza şi paste ca să nu mai vorbim de incredibila îngheţată. Mi-a părut rău că nu e vară ca să pot exagera cu îngheţata dar tot fac eu cumva şi ajung vara în Italia.   
Ce mi-a plăcut? Mi-a placut că e un loc încărcat de istorie şi totul e foarte bine păstrat, mi-au plăcut la nebunie fântânile şi pieţele, m-au impresionat Capela Sixtină si Basilica San Pietro, mi-a plăcut să stau la soare în Piaţa Navona şi să ascult sunetul apei din Fântâna celor 4 fluvii. Ce nu mi-a plăcut?  Sunt destul de puţine lucrurile care nu mi-au plăcut. Nu mi-a plăcut mizeria de la metrou, cred că nicăieri nu am găsit un metrou mai murdar ca cel din Roma şi  nu mi-au plăcut cerşetorii în mare parte români care nu ne fac deloc cinste.Nu mi-au plăcut preţurile exagerate şi meniurile “turistice” care cel mai probabil ofereau mâncare proastă la preţuri mari. Si în consecinţă le-am evitat.
Am ajuns seara la Roma şi până am ajuns în centru şi din centru la hotel era prea târziu  să mai ieşim la plimbare. Aşteptăm nerăbdători dimineaţa ca să o luăm la picior. Trezire la 7.30, mic dejun şi fuga la metrou, 4 staţii până la Colosseum. Vizităm Coloseumul, Palatinul şi Forumul Roman, toate cele trei formând un adevărat muzeu în aer liber. Am avut noroc că era devreme, era vreo 9.30 când ne-am aşezat la coadă şi în jumătate de oră eram deja înăuntru. Mai târziu, când am văzut cât de mare se poate face coada la intrare ne-am bucurat că am fost aşa matinali.  Coloseumul este o mărturie impresionantă a unor vremuri sângeroase, construcţia lui a început în anul 72 sub împăratul Vespasian şi a fost terminată in anul 80. Având o capacitate de 50.000 de locuri, Coloseumul era folosit pentru luptele gladiatorilor sau spectacole organizate în cele mai multe cazuri de familii înstărite, acestea fiind o demostraţie de putere şi prestigiu. Evenimentele aveau proporţii uriaşe, se spune că Traian a sărbătorit victoriile asupra dacilor prin 123 de zile de spectacole, lupte şi vânători ce au implicat 10.000 de gladiatori si 11.000 de animale. 




Arcul lui Constantin vazut din Coloseum


 
Trecem pe lângă Arcul lui Constantin, construit în anul 312 pentru a comemora victoria împăratului asupra rivalului său Maxentius şi intrăm la Palatin. Se spune că Roma îşi are originile pe această colină. Excavaţiile atestă faptul că zona era locuită încă din anul 1000 î.e.n iar conform mitologiei romane, Colina Palatină este locul unde Romulus şi Remus au fost găsiţi de lupoaica ce i-a hrănit. Mai târziu, Romulus alege acest loc pentru a construi Roma. Palatinul a devenit locul unde cei bogaţi şi puternici îşi construiau reşedinţele. Printre ruinele de pe colină se află Domus Flavia, Domus Augustana, Băile lui Septimius Severus sau Casa Liviei. Trecem şi pe la Cryptoporticus, o serie de coridoare subterane ce se întind pe o lungime de 130m şi care făceau legătura între Palatin şi Casa de Aur a lui Nero.


Detalii pe Arcul lui Constantin




Ruine la Palatin








Cryptoporticus


Ajungem apoi la Forumul Roman. Forumul este locul unde aveau loc întâlniri publice, unde se făceau anunţuri importante sau unde oratorii îşi ţineau discursurile. Fiecare oraş din Imperiul Roman avea măcar un forum dar Roma avea mai multe, împăraţii recunoscând importanţa socială a forumurilor construiau câte un forum nou în onoarea lor. Iniţial, zona pe care a fost construit Forumul Roman era o mlaştină folosită ulterior ca cimitir pentru locuitorii satului de pe colina Palatină. Prin secolul 6 î.e.n. mlaştina a fost desecată şi pe acest loc au început să apară temple iar Forumul a devenit partea cea mai importantă a oraşului şi un simbol al mândriei civice. 
Arcul lui Titus









Părăsim ruinele antice şi ieşim de Via dei Fori Imperiali, un bulevard care face legătura între Coloseum şi Piaţa Venezia. Fiind duminică, circulaţia autovehiculelor este interzisă spre bucuria pietonilor. Înainte de a ajunge în Piaţa Venezia ne oprim un pic la Forumul lui Traian dintre ruinele căruia se înalţă vestita columnă realizată de Apolodor din Damasc. 

Via dei Fori Imperiali




Forumul lui Traian




Traversăm Via dei Fori Imperiali şi ne minunăm de controversatul monument ridicat în onoarea lui Victor Emmanuel, regele care a unificat Italia. Momumentul mai este numit “Il Vittoriano” sau “Altarul Patriei” şi este realizat din marmură albă. Tot aici se găseşte şi Mormântul Soldatului Necunoscut. Datorită formei, culorii albe şi a decoraţiilor este adesea poreclit “tortul de nuntă”.

Il Vittoriano








Deja umblăm de vreo 4 ore bune şi este cazul să facem o pauză de încărcat bateriile pentru că mai avem multe de descoperit. Dar despre restul în episodul următor.

vineri, 11 noiembrie 2011

Aniversarea de noiembrie sau cum nu prea ne vrea Italia

Da, aţi citit bine, Italia nu ne vrea dar noi nu ne dăm bătuţi cu una cu două. Să vă explic. Acu vreo 4 ani, voiam noi să sărbătorim 5 ani de când ne suportam unul pe altul şi cum puteam sărbători altfel decât print-o escapadă de câteva zile la Roma?! Astrele se aliniaseră, Wizz-ul începuse operarea de pe Tg Mureş care era la numai o aruncătură de băţ de Cluj, zis şi făcut, cumpărăm biletele şi aşteptăm minunata zi a plecării. Dar surpriză, italienii se hotărăsc brusc şi chiar în acea minunată zi să pună de-o grevă şi nu orice grevă, ci o grevă generală în transporturile aeriene. Cu alte cuvinte batem de pomană drumul până la Tg Mureş de unde ne întoarcem cu buzele umflate. Următorul zbor al Wizz-ului era numai peste vreo 4 zile, concediul nu se mai putea schimba aşa că am luat-o cătinel cu maşina spre Viena....că doar nu era să stăm acasă. Italia nu ne vrea şi lucrurile nu se opresc aici.
Anul ăsta prin august îmi vine o idee măreaţă: ce-ar fi să dăm o fugă la Pisa şi la Florenţa. Când? Păi când găsim bilete ieftine. Ia uite....în noiembrie, putem încerca aniversarea la Pisa şi la Florenţa, mai ales că acum e zbor din Cluj cu Wizz-ul. Zis şi făcut din nou, luăm biletele pe Pisa şi asteptăm să treacă vremea. Numai că evident socoteala din august nu se potriveşte cu cea din octombrie. Pentru că în octombrie Wizz-ul îmi trimite o informare prin care mă anunţă ia ghiciţi ce: au anulat una din frecvenţele pe Pisa şi a rămas un singur zbor pe săptămână şi anume sâmbăta. Evident ca nu putem sta o săptămână şi nici nu puteam să ne şi întoarcem în aceeaşi zi, deci din nou se schimbă planul. Căutăm alternative de retur, nimic nu se potrivea şi într-un final ajungem la concluzia că trebuie sa schimbăm destinaţia cu totul. Sun la Wizz le explic cum stă treaba şi spre surprinderea mea îmi spun că îmi pot modifica biletele dus-întors pe Roma. Perfect, încercăm din nou! Aşa că, mâine cu puţin noroc, vom ajunge în sfârşit la Roma. Sper din tot sufletul ca de data asta planetele să se alinieze în favoarea noastră, italienii să se bucure liniştiţi de o zi de sâmbătă şi să nu le mai treacă prin cap să facă vreo grevă şi eu să vă pot povesti ce frumos a fost la Roma!