vineri, 24 iunie 2011

De-ale gurii prin Hong Kong

Am mai spus şi mai repet: atât eu cât şi Andrei suntem nişte mâncăcioşi. Evident că după super-experienţa culinară din Singapore (unde am mâncat foarte bine cot la cot cu singaporezii în hawker-center-e mai mult sau mai puţin curate), abia aşteptam să ajungem în Hong Kong, să vedem ce are de oferit.  Raţă prăjită, pui sau porc cu legume, orez sau tăiţei, gust dulceag de sos de soia, “spring rolls”, frigărui din “te miri ce”, chiftele de peşte ....după toate îţi lasă gura apă şi toate te aşteaptă să le încerci. Toate astea într-un oraş suprapopulat, unde nu se putea ca numărul restaurantelor să fie altfel decât foarte mare, cu atât mai mult cu cât oamenii muncesc mult şi în cele mai multe cazuri mănâncă în oraş. Ce ne-a suprins a fost faptul că în mall-uri nu am găsit food-court-urile cu care suntem obişnuiţi, ori erau numai magazine ori aveau şi câte unul sau două  restaurante scumpe.
            Aşa că în prima seară, după instalare, am ieşit în căutarea minunatelor bunătăţi şi unde puteam să găsim mai multe şi mai bune decât în piaţa de noapte de pe Temple Street. Aici e un adevărat haos, pe lângă bazarul cu de toate, vreo două străzi alăturate se transformă pe înserat în pietonale, se închide circulaţia, se întind mesele şi scaunele pliante, se pornesc grătarele şi se pune la fiert orezul sau tăiţeii. Nu se stă la discuţii prea mult, nişte “plasatoare” te racolează, îţi găsesc repede două locuri la o masă unde alţii deja mănâncă şi nu par deloc deranjaţi de prezenţa ta, ţi se dă un meniu care chiar dacă nu are denumirile în engleză măcar are pozele preparatelor şi ţi se lasă puţin timp (cam 2 minute) să te hotărăşti. Faci o greşeală dacă te aştepţi la tacâmuri sau şerveţele, beţisoarele sunt sfinte iar pentru curăţarea lor ţi se aduce un pahar cu ceai. Toată vesela e din plastic, inclusiv paharele şi sunetele produse de trântirea celor folosite în nişte coşuri de plastic te acompaniază pe tot parcursul cinei. Noi făceam glume că probabil le spală cu furtunul direct în coşul în care le pun  (şi probabil nu am fost prea departe de adevăr) dar mâncarea a fost bună de te lingeai pe degete, mesele erau tot timpul pline şi de păţit nu am păţit absolut nimic. Tot în Temple Street am mâncat frigărui din tentacule de caracatiţă sau cele mai bune spring rolls .

Seara pe Temple Street


Asteptand sa vina mancarea


:)

Taitei cu pui....yummy



Am mai mâncat bunătăţi  la SOGO (un mall în East Tsim Sha Tsui, singurul care avea un mini food-court) şi unde pe lângă că era destul de ieftin, mâncarea era foarte bună. Singura parte mai neplăcută era că bucătarii erau şi cei care luau comanda şi nu prea ştiau engleză dar noroc cu inventarea meniului cu poze!

Chiftele de peste, orez, noodles si pui

Pentru carnivori orez si patru feluri de carne

Aş minţi dacă aş spune că ne-a plăcut tot ce am mâncat. De exemplu în parcul tematic Ngong Ping de pe Lantau am mâncat la Zen Noodle Café, un soi de fast-food japonez, unde la o porţie generoasă de noodles (bunişori) am primit gratis o supă miso (o apă chioară rea la gust) şi un castronaş cu murături care după părerea mea se potriveau ca nuca în perete. Aşa că acolo le-am lăsat.
Meniurile ilustrate

Pregatit de atac

Taitei din faina de orez cu carne de vita


Între mese ne-am tratat cu fructe sau sucuri de fructe proaspăt stoarse de la tarabele de pe stradă sau cu gogoşi şi prăjituri de la numeroasele patiserii pe care le întâlneşti la tot pasul.

Spring rolls incredibil de bune

Beef wonton

Standuri cu mancare pe strazi

sau cu fructe


O gogoasa? Doua? Trei???

sau mai bine un suc proaspat...
 
Una peste alta, bine că am avut mult de umblat că la cât de mult am mâncat.....sigur ne întorceam cu reo 3 kile în plus acasă!


luni, 13 iunie 2011

Poveşti din Hong Kong 4


Am rezervat o zi din cele petrecute în Hong Kong vizitei la statuia Marelui Buddha de pe insula Lantau. Am făcut bine că am alocat o zi întreagă acestei excursii pentru că era chiar a doua zi de Paşte, multă lume era liberă şi am fost nevoiţi să stăm la nişte cozi kilometrice.
            Insula Lantau este cea mai mare insulă a Hong Kongului. Dacă în trecut găzduia sate liniştite de pescari, în ultimii ani s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, o dată cu terminarea marilor proiecte de infrastructură cum ar fi Lantau Link (1997) - reţeaua de drumuri şi poduri care fac legătura între aeroport şi oraş, Aeroportul Internaţional Hong Kong (1998), Hong Kong Disneyland (2005) şi Ngong Ping 360 (2006) – telefericul, o atracţie de mare success a oficiului de turism Hong Kong.
            Lantau este o insulă muntoasă cu vârfuri care nu depăşesc 940m şi datorită pădurilor care încă împodobesc aceşti munţi este considerată plămânul Hong Kongului, aici aflăndu-se şi cel mai mare parc rural din Hong Kong care ocupă aproape jumătate din suprafaţa insulei şi este destinat conservării naturii şi activităţilor în aer liber.
            Atracţiile principale ale insulei sunt statuia de mari dimensiuni a lui Buddha de la Mănăstirea Po Lin, Disneyland-ul, un mall de mari dimensiuni CitygateOutlets şi spectaculosul teleferic Ngong Ping. Pe insulă  se ajunge foarte uşor, cu metroul până la Tung Chung care e ultima staţie de pe linia portocalie. Ieşi de la metrou şi dai în mallul de tip outlet care se laudă cu discounturi de 30- 40 % la toate magazinele de firmă. Noi am mers mai departe că nu aveam în plan cumpărăturile. In spatele mall-ului se află staţia de telecabină şi am avut neplăcuta surpriză sa vedem o coadă imensă la care am avut de stat cam o oră până să ajugem la bilete după care încă vreo jumătate de oră până ne-am văzut în telecabină. Dar a meritat aşteptarea, telefericul îţi oferă o panoramă ce îţi taie răsuflarea asupra Mării Chinei de Sud şi a crestelor insulei Lantau.  Călătoria cu telecabina durează 25 de minute şi este o alternativă mai scumpă dar mult mai spectaculoasă la de varianta cu autobuzul. Din cabina standard sau “crystal”- cea cu podea de sticlă, vezi avioanele venind la aterizare sau decolând, vezi Valea Tung Chung, parcul North Lantau Country Park unde sunt amenajate trasee turistice, crestele din depărtare şi pe măsură ce te apropii de satul Ngong Ping ţi se conturează silueta Marelui Buddha.

Statia de metrou Tung Chung

Citygate Outlets

In asteptare


Privelisti din telecabina


Jos se vad traseele din parc

 Ngong Ping este un “sat cu tematică specială culturală”, adică un parc tematic înfăţişând un sat chinezesc în care se găsesc restaurante, cafenele, magazine de suvenire şi un teatru. După ce am căscat un pic gura pe la magazine ne-am îndreptat spre imensa statuie a lui Buddha. Ajungi sus după ce urci 268 de trepte şi nu e un urcuş uşor mai ales dacă prinzi o zi călduroasă iar soarele te bate în cap.

Marele Buddha






Statuia este impresionantă, are 32 m înălţime, este  din bronz şi este printre primele 5 cele mai mari statui ale lui Buddha din China. Buddha este aşezat pe o floare de lotus şi este înconjurat de ale 6 statui mai mici care sunt îndreptate spre el şi îi aduc diverse ofrande ce simbolizează moralitatea, rabdarea, mila, stăruinţa, meditaţia şi înţelepciunea. Toate acestea sunt necesare pentru a intra în nirvana. Chipul lui Buddha este senin iar mâna dreaptă ridicată simbolizează îndepărtarea de necazuri.









După ce am coborât am dat o raită pe la Mănăstirea Po Lin, fondată în anul 1906 unde am apreciat liniştea şi seninătatea călugărilor dar şi frumuseţea templului principal.









La plecare, am întâmpinat aceeaşi problemă: coada la telecabină dar chiar şi aşa a meritat din plin să facem excursia pe Lantau.